DOŁĄCZ DO NAS! Poszukujemy do współpracy placówki POZ!
  • Dodatkowe opcje
    • Przejdź do terści:
      Alt
      1
      Mapa witryny:
      Alt
      2
      Wersja tekstowa:
      Alt
      3
      Kontrast:
      Alt
      4
      * Na Maku zamiast klawisza Alt używaj Ctrl+Option(⌥)
  • Dodatkowe opcje
    • Przejdź do terści:
      Alt
      1
      Mapa witryny:
      Alt
      2
      Wersja tekstowa:
      Alt
      3
      Kontrast:
      Alt
      4
      * Na Maku zamiast klawisza Alt używaj Ctrl+Option(⌥)

Karmienie piersią. Cz. I – zalety, skład mleka matki oraz dieta kobiety karmiącej

1-7 sierpnia obchodzony jest Światowy Tydzień Karmienia Piersią.

 

Głównym celem tej inicjatywy jest zwiększenie świadomości na temat karmienia piersią – promowanie karmienia mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka oraz pozytywnego wpływu tego typu żywienia na noworodki i niemowlęta.

Tematem poruszanym podczas Światowego Tygodnia Karmienia Piersią jest również wsparcie matek w karmieniu piersią.

 

Przyłączamy się do obchodów tego tygodnia i we współpracy z położną Panią Anną Kalinowską z placówki Grupa Zdrowie Kondratowicza w Warszawie przygotowaliśmy artykuły dotyczące karmienia piersią.

 

Zapraszamy do lektury części I:

  • zalety z karmienia piersią dla dziecka,
  • zalety z karmienia piersią dla mamy,
  • skład mleka matki,
  • dieta kobiety karmiącej piersią.

Karmienie piersią – korzyści dla dziecka i mamy

Karmienie piersią jest najbardziej naturalnym sposobem żywienia niemowląt. Nie zawsze jest to proces łatwy i intuicyjny, jakby się wydawało, ale wysiłek włożony w to przedsięwzięcie wart jest korzyści z niego płynących. Laktacja ma wiele zalet nie tylko dla dziecka, ale również mamy i całej rodziny.

 

Oto niektóre z nich:

 

 Zalety dla dziecka:

  • pokarm matki zmienia się w zależności od wielu czynników takich jak: pora dnia, roku, wiek dziecka czy choćby płeć, ofiarowując dziecku wszystkie niezbędne mu substancje by mogło rosnąć i rozwijać się;
  • bliskość matki zapewnia stałą stymulację, co wpływa na rozwój emocjonalny i intelektualny, poczucie bezpieczeństwa oraz buduje więź;
  • skład mleka matki, szczególnie obecność przeciwciał, zapewnia dziecku większą ochronę przed infekcjami szczególnie układu pokarmowego, oddechowego i moczowego;
  • długofalowo naturalna dieta niemowlęcia obniża ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne w przyszłości takie jak: choroby układu krążenia i serca, nowotwory, otyłość, choroby metaboliczne – cukrzyca, alergie;
  • ssanie piersi jest swoistym treningiem mięśni twarzy, przez co skutecznie zmniejsza ryzyko wad zgryzu i wymowy;
  • ponadto ssanie jest naturalną potrzebą ssaków, dostarczającą pozytywnych bodźców.

 

Zalety dla matki:

  • karmienie piersią sprzyja szybszemu obkurczaniu macicy i skraca czas krwawienia po porodzie, dzięki czemu zapobiega anemizacji matek;
  • podczas ssania piersi produkują się endorfiny – hormony szczęścia, co w znaczącym stopniu poprawia stan emocjonalny matek, wpływa tym samym na zmniejszenie ryzyka występowania depresji poporodowej;
  • sprzyja nasileniu relacji matka-dziecko;
  • matki karmiące zdecydowanie rzadziej zapadają na zależne od hormonów choroby nowotworowe w przyszłości, tj.: jajnika, piersi;
  • zmniejsza się ryzyko występowania osteoporozy w okresie pomenopauzalnym.

 

Zalety dla rodziny:

  • karmienie piersią jest ekonomiczne.

 

Z pewnością to tylko niektóre plusy laktacji, biorąc jednak pod uwagę choćby tylko to, iż pomagają w walce z plagami współczesności takimi jak choroby cywilizacyjne, nowotwory, alergie, depresje, warto podjąć próbę karmienia piersią. Nawet jeśli wydaje się nam, że kilka kropli matczynego pokarmu nie zaspokoi potrzeb żywieniowych dziecka, to pamiętajcie, że najmniejsza kropla to bogactwo pełne dóbr i miłości , jakie możemy ofiarować dziecku.

Skład mleka matki

Mleko matki zapewnia dziecku optymalną dietę, w pełni zbilansowaną i dostosowaną do potrzeb. Pokarm matki zmienia się w zależności od pory dnia, roku, wieku dziecka.

Pomimo niewielkiej zawartości niektórych składników, np. żelaza, zapewnia ich niemal 100% wchłanianie.

Poszczególne składniki:

  • Woda – zaspokaja potrzeby nawadniania organizmu;
  • Białko – podstawowymi białkami są kazeina, białka serwatkowe i alfa-laktoglobulina. Białka zawarte w mleku matki są łatwiej przyswajalne z układu pokarmowego nawet w 100%. Dzieci karmione piersią potrzebują mniejszej ilości pokarmu do zapewnienia prawidłowego rozwoju, niż dzieci karmione sztucznie;
  • Enzymy – w mleku matki odnajdziemy ponad 80 enzymów biorących udział w kształtowaniu odporności, ułatwiających trawienie i przyswajanie tłuszczów, białek i cukrów;
  • Tłuszcze – zaspokajają zapotrzebowanie energetyczne dziecka, wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego, wspomagają układ odpornościowy i są ważne w profilaktyce nowotworów;
  • Węglowodany – głownie laktoza; oligosacharydy z mleka mamy działają przeciwinfekcyjnie i prebiotycznie, wspomagają florę jelitową i do tej pory nie zostały odtworzone w warunkach sztucznych i dlatego nie są składnikiem mleka zastępczego;

Składniki mineralne i mikorelementy:

  • Mleko matki jest pełnowartościowym źródłem pierwiastków śladowych: magnez, chrom, potas czy mangan, jod, żelazo, cynk i miedź.
  • Żelazo z mleka kobiecego przyswaja się niemal w 70%.
  • Witaminy – zdrowa odżywiająca się prawidłowo matka dostarcza dziecku niemal wszystkich witamin, stąd konieczność suplementacji tylko witamin D3 i K.
  • Immunoglobuliny, probiotyki i prebiotyki.

Dieta kobiety karmiącej

Dieta kobiety karmiącej powinna być zbilansowana i urozmaicona, aktualnie nie zaleca się diet eliminacyjnych bezpodstawnie. Produkty takie jak kawa, rośliny strączkowe, cytrusy czy czekolada, kiedyś wykluczane z założenia w diecie matki dziś nie muszą być eliminowane.

Zachęca się matki do tworzenia zdrowych pełnowartościowych posiłków, ale także smacznych posiłków. Zgodnie z zasadą: „jedz wszystko i obserwuj dziecko”.

Zapotrzebowanie kaloryczne matki karmiącej wzrasta o około 500 kcal.

Regularność posiłków to podstawa w każdej diecie – nie tylko w przypadku kobiet karmiących piersią. W ciągu dnia warto zaplanować 5-6 mniejszych posiłków, rozłożonych co 3-3,5 godziny.

Ważna jest także odpowiednia ilość płynów, szczególnie w ciepłe dni. Zaleca się picie ok. 2-3 litrów dziennie. Chodzi tu szczególnie o wodę, najlepiej wody źródlane lub mineralne nisko- i średniozmineralizowane.


Artykuł opracowała: położna Anna Kalinowska – Grupa Zdrowie Kondratowicza w Warszawie